info@it-tools.nl

Opzetten van een domein

The best guide for Windows

Het opzetten van Active Directory Domain Services.

Zorg er voor dat je een Administrator account hebt, met een wachtwoord. Normaal wordt deze aangemaakt zonder wachtwoord.

Voordat we een domein op kunnen zetten moet je eerst een aantal lokale instellingen van de server aanpassen. Hier gaan we als eerst mee beginnen.

Ga in je server naar de Server Manager en klik op “Configure this local server”.

Hieronder kan je een aantal lokale instellingen van de server aanpassen.
We gaan het volgende aanpassen:

  1. De servernaam
  2. De netwerkinstellingen

De Servernaam aanpassen:

Het is belangrijk dat we de computernaam aanpassen omdat de standaard naam een willekeurige naam is, en we moeten wel weten welke server dit is binnen het netwerk.
De servernaam passen we aan door op de computernaam te klikken achter Computer name.

Vervolgens verschijnt de System Properties en klik je op Change.

Geef bij Computer name de naam aan die bij de server hoort.

Restart de Windows Server om deze aanpassing van de server toe te passen. Na het re starten zie je dat de naam van de server is gewijzigd.

De netwerkinstellingen aanpassen
Ga naar de Server Manager en vervolgens naar “Configure this local server”.
Klik achter Ethernet0 op IPv4 address assigned by DHCP, IPv6 enabled.

Het venster Network Connections verschijnt. Klik met de rechtermuis op Ethernet0 en vervolgens op Properties.

Er verschijnt een venster met Ethernet0 Properties. Klik zoals in onderstaande afbeelding op, Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) en klik op Properties. Verschijnt er nog een venster waarin het dynamische IP adres kunt veranderen naar een statisch adres. Stel het volgende in:
• IP address: 10.0.0.1
• Subnet mask: 255.255.255.0
• Preferred DNS server: 10.0.0.1
Klik op OK om het venster af te sluiten. Klik vervolgens nog een keer op OK om het andere venster ook af te sluiten. Je hebt nu de netwerkkaart van DomainSERVER geconfigureerd!

Het installeren van Active Directory Domain Services
Ga naar de Server Manager en klik rechtsboven op Manage en vervolgens op Add Roles and Features.

Er verschijnt een welkomventer met informatie, lees dit door en klik op Next. (persoonlijk zet ik altijd een vinkje voor Skip this page by default).

Vervolgens kies je voor Role-Based or feature-based installation en klik je op Next.

Klik vervolgens bij Server Selection weer op Next
In het volgende venster kan je één of meerdere server roles selecteren. In deze stappen kiezen we voor Active Directory Domain Services. Als we deze selecteren verschijnt er meteen een venster met een aantal benodigde features. Klik Add Features en vervolgens op Next.

Nadat we de server role hebben geselecteerd kunnen we nog kiezen of we nog één of meerdere features willen installeren. Op dit moment gaan we gewoon verder en klikken we op Next.

In het volgende venster geeft Microsoft je nog een aantal notes mee en klik je op Next.

In het volgende venster krijg je een overzicht te zien van de geselecteerde Roles and Features. Vink Restart the destination server automatically if required aan, klik op Yes en vervolgens op Install.

Nadat de ADDS (Active Directory Domain Services) is geïnstalleerd, zien we rechtsboven een vlaggetje met een geel uitroepteken. Dit houdt in dat we nog iets moeten doen, namelijk het promoten van deze server naar een Domain Controller (DC). Klik op Promote this server to a domain controller.

In het eerste venster kunnen we uit drie opties kiezen. Omdat we nog geen domain in ons netwerk hebben kiezen we voor een nieuw forest. Selecteer Add a new forest en geef vervolgens de domeinnaam op. Voor studenten raad ik een .com domein aan.
Klik op Next om verder te gaan.

Vervolgens moeten we een Directory Services Restore Mode password opgeven. Vul een wachtwoord in en klik op Next.

Bij DNS Opties klik je weer op Next.

Bij Additional Options laat je de instellingen standaard en klik je op Next.

Bij Paths kan je de locatie van de database, log files en SYSVOL folders aanpassen. Deze laten we standaard staan en klik op Next.

Vervolgens verschijnt er een Review Options waarin je alle gemaakte keuzes nog eens kan bekijken en klik je op Next.

Bij de laatste optie wordt er een zogeheten prerequisites Check uitgevoerd. Als alle onderdelen succesvol gecontroleerd zijn klik je op Install.

Na de installatie zal Windows opnieuw opgestart moeten worden. Hierna kan er aangemeld worden als Administrator van het domein it-tool.nl